Logo

Positieve Psychologie

Het versterken van krachten voorkomt toekomstige klachten. - Bannink, 2009

De positieve psychologie richt zich op het versterken van eigenschappen van mensen. Het versterken van positieve kwaliteiten, zoals dankbaarheid en optimisme, leidt tot afname van psychische klachten en vergroot de veerkracht. Veerkracht maakt de kans op terugval kleiner.

Binnen de positieve psychologie wordt zeker niet alleen naar het positieve gekeken, ook de moeilijke aspecten van het leven worden erkend, zoals pijnlijke emoties, verlies en falen. De erkenning van het positieve en het negatieve zorgt voor een completer beeld van het menselijk functioneren. Je doel is beter om te kunnen gaan met de grillen van het leven, door contact met het hier en nu, acceptatie, los te komen van je eigen gedachten, een flexibelere relatie met jezelf te ontwikkelen en dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. De positieve psychologie pleit voor een vrolijke en speelse levenshouding, waarbij angst en pijn die hoort bij het leven op de koop toe wordt genomen.

De positieve psychologie bouwt voort op inzichten van Aristoteles, Maslow en Rogers, Ghandi en Mandela. Ook haalt ze elementen uit het Boeddhisme.

Afbeelding 9